Materiaalit

Kaikki tällä sivulla oleva materiaali on vapaasti ja maksutta koulujen käytössä. Parhaiten irti materiaaleista saat ottamalla yhteyttä alueelliseen koulutyöntekijääsi, jolta voit pyytää esimerkiksi vierailua koulullenne – livenä tai etänä, tilanteen mukaan. Alueelliset työntekijät löydät sivun yläpalkin Yhteystiedot-osiosta.

Polku pääsiäiseen

Toiminnallinen tunti Raamatun pääsiäistapahtumista. Suunnattu luokka-asteille 1–6.

Polku pääsiäiseen tunnilla kuullaan kertomus Raamatun pääsiäisen ajan tapahtumista. Kertomus on jaettu kuuteen osaan, joista jokainen löytyy oman QR-koodin avulla. Kertomusosuuden jälkeen jokaisessa osiossa on ohjeet toiminnalliseen tehtävään. Tehtävänä on koota pääsiäiskertomuksesta lattiakuva yhdessä lattialle tai pöydälle. Vaihtoehtoisesti jokainen oppilas voi piirtää omaan vihkoonsa kuvan annettujen ohjeiden mukaan.
Polku pääsiäiseen -materiaali on monikäyttöinen.

Katso tarkemmat tiedot ja pikaohje opettajan ohjeesta!
Materiaalin mukana tulee hyvät ohjeet opettajalle ja valmiit lattiakuvaan tulevat kuvat tulostettavaksi.

Pieni pääsiäiskertomus

Pääsiäinen lähestyy, kun kevättä kohden mennään.
Tässä alakouluille sopivaa materiaalia opetukseen: tarinan muodossa toteutettu Pieni Pääsiäiskertomus.

Päijät-Hämeen koulutyöntekijä Marjo Heglin toteuttama Pieni Pääsiäiskertomus katsottavissa alla olevaa kuvalinkkiä seuraamalla.

Tästä katsomaan.

Olympiaurheilija Mika Poutalan päivänavaukset yläkouluihin

Mika Poutala käsittelee maaliskuun lopulla 2020 pitämässään päivänavauksessa pelon ja toivon suhdetta ja rohkaisee korona-epidemian keskellä, että yhdessä me selvitään.

Toisessa päivänavauksessa Mika haastaa kuuntelijoita hyödyntämään Korona-epidemiasta syntyneen ylimääräisen vapaan lukemalla kirjoja ja opiskelemalla uusia asioita.

Helluntailiikkeen esittely

Mitä helluntailaisuus on? Keräsimme seitsemän pointtia helluntailaisuudesta ja siitä, miten se Suomessa ja maailmalla ilmenee.

Tätä ja alta löytyviä syventäviä videoita ovat olleet tekemässä tavalliset seurakuntanuoret ja nuoret aikuiset. Videot on tilannut Helluntaiseurakuntien Koulupalvelu ja niiden tuottamiseen on osallistunut myös IK-opisto ja Suomen Helluntaikirkko.

Opettaja! Jos tahdot aiheesta oppitunnin mittaisen esitelmän, ota yhteyttä alueesi koulutyöntekijään.

Aiheeseen voi syventyä ohessa olevien, alle kymmenen minuutin mittaisten videoiden avulla.

Videoilla suomalaiset nuorisopastorit käyvät nuorten helluntaikristittyjen kanssa keskustelua siitä, miten usko näyttäytyy arjessa, kuinka helluntailaiset käsittävät kasteen ja mikä merkitys on rukouksella ihmisen elämässä.

Teemu Kaski - Tyrmäyksestä uuteen nousuun

Yläkoululaisille suunnatulla videotunnilla 90-luvun Suomen mestarinyrkkeilijä Teemu Kaski kertoo elämästään, urheilutaustastaan, ongelmistaan ja niistä nousemisesta kohti unelmiaan.

Oppitunnin esite

Kasvata kiitollisuutta -etäopiskelumateriaali!

Kevään etäopiskelumateriaalin aiheena on kiitollisuus. Elämme keskellä poikkeuksellista ja ehkä turhauttavaa aikaa, mutta kiitollinen sydän kantaa. Materiaalipaketit ovat suunnattu erikseen ylä- ja alakouluille. Video-, ääni- ja tehtävämateriaali on vapaasti koulujen käytettävissä.

Oppitunnin esite – Kiitollisuus | Yläkoulu – Aloita lukemalla oppitunnin esite!

Pirkanmaan koulupastori Henna Orava kertoo videolla siitä, mitä kiitollisuus on. Samassa videossa äänen saavat neljä nuorta, jotka kertovat, mistä asioista elämässä he ovat kiitollisia.

Tästä katsomaan.

Keski-Suomen koulupastori Riksu Siltala kertoo aiheesta lyhyesti lisää kristinuskon näkökulmasta.

Tästä katsomaan.

Tässä vielä tehtäviä aiheeseen liittyen:

Kiitollisuustehtävä

Äidinkielen tehtävä

Kiitollisuuspäiväkirja

 

Pohjanmaan koulupastori Toni Kivistö antaa esimerkin siitä, miten kiitollisuuspäiväkirjan tekemisen voi toteuttaa videon muodossa.

Kiitollisuusvideopäiväkirja

Oppitunnin esite – Kiitollisuus | Alakoulu – Aloita lukemalla oppitunnin esite!

Tästä katsomaan.

TEHTÄVIÄ – Kiitollisuus

Joosefin tarina

Tehtävä – Joosefin tarina

Voiman talo

Voiman talo – Kirjalliset ohjeet

 

Pohjanmaan koulupastori Toni Kivistö antaa esimerkin siitä, miten kiitollisuuspäiväkirjan tekemisen voi toteuttaa videon muodossa.

Kiitollisuusvideopäiväkirja

Fidan globaalikasvatus

Fidan globaalikasvatus varustaa vapaaehtoisia, opettajia ja seurakuntia aktiiviseen maailmankansalaisuuteen kasvattamisessa.

Fidan lautapelit käsittelevät ilmastonmuutosta sekä koulutuksen haasteita ja merkitystä osallistavin keinoin.

Kouluvierailijat ovat koulutettuja ammattilaisia, jotka mielellään tulevat myös sinun koulullesi pitämään teemapäivän tai tunnin. E-materiaalit sisältävät valmiita osallistavia harjoituksia sekä infopaketteja eri teemoista.

Materiaalit on tuotettu Ulkoministeriön tuella. Globaalikasvatushanke on osa Fidan kehitysyhteistyöohjelmaa.

Vuonna 2018 Fida ja Koulupalvelu pitivät globaaleja teemoja yllä 152 koulussa kymmenessä maakunnassa. Yleisarvosana opettajilta oli 3,7/4 ja oppilailta 3,4/4.

“Opin että maailmalla ei ole kaikki hyvin, mutta siihen voi vaikuttaa. Lisäksi opin lasten oikeuksista ja uuden kivan pelin.”
– Oppilaan palaute Pirkanmaalta

“Ajankohtainen aihe tasa-arvosta ja toisen huomioon ottamisesta myös suomalaisessa yhteiskunnassa.”
– Opettajan palaute Satakunnasta

E-materiaalit ja lisätietoa löytyy täältä tai klikkaamalla Fidan logoa.
Lisätietoja: globaalikasvatus@fida.fi

Lisää materiaalia

100%-lehti

100% on nuorille suunnattu lehti, jossa nuoret kertovat omia kokemuksiaan uskosta. Lehti on suunniteltu yhteiskristillisessä hengessä eri kirkkokuntien ja herätysliikkeiden käyttöön. Lehti sopii erinomaisesti jaettavaksi tai käytettäväksi oheismateriaalina niin kouluissa kuin leireilläkin. Lisätietoa: 100prosenttia.fi
 

JEES-lehti

Jees on alakouluikäisten oma lehti. Lehti tarjoaa runsaasti toimintaa ja lasta kiinnostavaa asiaa esimerkiksi luonnosta, tieteestä ja harrastuksista.Lehden jakamisesta voi sopia joko alueellisen koulutyöntekijän tai paikallisen helluntaiseurakunnan kanssa.

Vuonna 1928 perustettu Jees-lehti on suunnattu alakouluikäisille lapsille. Lehti sitoutuu kristillisiin arvoihin ja tukee lapsen kasvua tuoden esille perusetiikkaa lapsen tasoisesti. Lehti opettaa myönteisiä ja rakentavia elämän perusasioita sekä ohjaa lasta oikeisiin valintoihin. Jees-lehti ilmestyy kymmenen kertaa vuodessa ja sen kustantaja on Aikamedia Oy.

Täältä pääset tutustumaan Koulupalvelun Youtube-kanavaan, jonne sisältöä luovat koulutyöntekijämme ja yhteistyöhenkilömme.

Paimenten matkassa -joulukertomus

Uusi joulun teematunti on valmistunut!

Tunnilla iloinen ja mukaansatempaava Jippii -kuoron laulu, Kipin kapin Betlehemiin, ja taidokas, täydentyvä kuvitus, johdattavat yleisön paimenten jalanjäljissä ensimmäisen joulun tunnelmiin. Tuntikokonaisuus sisältää videomateriaalia, kysymyksiä keskustelun pohjaksi, erilaisia jouluisia tehtäviä ja askarteluohjeen.

Opettajat voivat varata vierailijan tunnille Koulupalvelumme kautta tai vaihtoehtoisesti pitää tunnin itse materiaalin avulla. Vierailu, kuten myös materiaalin käyttö, ovat koululle maksuttomia.

Tunti on suunnattu alakoulun luokille ja se sopii hyvin uskonnonopetuksen sisältöihin. Video-osuus kestää kahdeksan minuuttia.

Nyt siis kaikki kipin kapin mukaan!

Lisää joulumateriaalia

Joulu on vain kerran vuodessa! Ja aina silloin tarvitsee myös aiheeseen liittyvää opetusmateriaalia. Tässä kouluille jouluista sisältöä vapaasti käytettäväksi. Täältä löydät Oulun kristillisen koulun tekemän lyhytelokuvan ja Vammalan helluntaiseurakunnan näytelmän Jouluevankeliumista. Myös muppet-nuket Saku ja Pena ovat joulutunnelmissa.


Oulun kristillisen koulun oppilaat saivat joulun 2015 alla valmiiksi näyttävän Jouluevankeliumi-lyhytelokuvan, jossa silloiset nelosluokkalaiset näyttelivät ja työstivät käsikirjoitusta opettajansa Kirta Pirin johdolla.
Tästä katsomaan.


Vammalan helluntaiseurakunta tarjoaa monen näyttelijän ja vapaaehtoisen voimin toteutetun jouluevankeliumin katseltavaksi.
Tästä katsomaan.


Muppetit Saku ja Pena viihdyttävät hauskalla tyylillään ja kertovat joulusta tällä lyhyellä, vaikka aamunavaukseksi soveltuvalla, videolla.
Tästä katsomaan.

Yhteistyö

Hyvä Sanoman alaisuudessa toimiva Koulupalvelu tekee yhteistyötä paikallisten seurakuntien lisäksi monien eri tahojen kanssa. Fida International ja Opetushallitus ovat pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita. Lisäksi Koulupalvelu järjestää erilaisia projekteja monien paikallisten yhteisöjen kanssa.

Tue koulutyötä

Helluntaiseurakuntien Koulupalvelu toimii Hyvä Sanoma ry:n alaisuudessa. Työ on mahdollista lahjoitusten avulla.
Voit tukea koulutyötä Hyvä Sanoma ry:n kautta.