Uutiset

Koulutyössä uusia kasvoja

Uusi lukukausi on jo hyvässä vauhdissa. Koulupalvelun tiimi on jälleen kokenut muutoksia, joten on aika esitellä uudet työntekijämme. Yhteystiedot-sivulta löytyy lisätietoa työntekijöistä.

Taneli Halonen aloitti loppukesästä Pohjois-Pohjanmaan ja osan Keski-Pohjanmaan alueen koulupastorina. Hänellä on vankka kokemus koulumaailmasta. Hän on työskennellyt aineenopettajana (BG, UE, OPO) Suomessa 14 vuotta ja Etiopiassa kaksi vuotta. Lintuharrastuksensa myötä hän voi mm. viedä luokan linturetkelle tunnistamaa lintuja monen muun vierailuaiheen lisäksi.

Teemu Kaski voitti 1990-luvulla kaksi kertaa nyrkkeilyn Suomen mestaruuden sekä kerran hopeaa ja kerran pronssia. Menestys ei kulkenut kuitenkaan samaa tahtia muun elämänhallinnan kanssa. Taustalla oli koulukiusaamista sekä ongelmia alkoholin ja ihmissuhteiden kanssa. Isän kuolema lisäsi osaltaan pienen pojan tuskaa. Nyt Teemu käy monen muun vierailuaiheen lomassa nuorille puhumassa em. kokemuksistaan, niiden taustoista sekä tekijöistä, joiden avulla hän sai elämänsä hallintaan.

Mikael Mäkinen aloitti Satakunnan koulupastorina kesällä Merja Mäkisen siirtyessä Sastamalan alueen työntekijäksi. Mikael ei ole ihan keltanokka koulutyöasioissa, vaan on ollut vahvasti mukana Satakunnan koulutyötiimissä jo usean vuoden ajan. Hänen vahvuuksiinsa kuuluu mm. Saku ja Pena nukketeatteri, mediaosaaminen ja sarjakuvat.

Elli Hintsanen aloitti Uudenmaan toisena koulupastorina syyskuun alusta. Hänen sydämellään ovat erityisesti yläkouluikäiset nuoret ja heidän hyvinvointinsa. Elli tuntee hyvin nuorten maailman, hän toimii myös nuorisopastorina Forssassa.

Jarkko Kokkonen on aloittanut Kaakon koulutyön yhteyshenkilönä. Hän on kolmen lapsen isä ja näin hyvin perillä lasten maailmasta. Hän toimii aktiivisesti paikallisessa vanhempainyhdistyksessä. Jarkon sydämellä on lasten ja nuorten kokonaisvaltainen hyvinvointi, siksi hän mm. pitää alakoululaisten liikuntakerhoa.

Tavoitteena saada uusi kasvo lähivuosina myös Lapin alueelle.
Iloitsemme uusista vahvistuksista Koulupalvelun verkostoomme.

Koulutyössä uusia työntekijöitä

Uusi lukukausi on jo hyvässä vauhdissa. Koulupalvelun tiimi on kokenut muutoksia, joten on aika esitellä uudet kasvot. Yhteystiedot-sivulta löytyy lisätietoa työntekijöistä. 

Mirva Bagwell aloitti Uudenmaan toisena puoliaikaisena koulupastorina 1.9.2022. Mirva siirtyi koulupastorin tehtäviin Keravan Helluntaiseurakunnasta, jossa hän ennen äitiyslomaansa toimi lapsi- ja varhaisnuorisotyössä. Mirva on opiskellut teologiaa ja draamakasvatusta.

Johanna Kaukiainen aloitti toisena
Päijät-Hämeen koulutyöntekijöistä, Marjo Heglin työparina. Johanna on toiminut viimeiset kuusi vuotta eri seurakunnissa resurssipastorina, lähinnä lasten musiikkitoiminnan parissa sekä pienesti keikkamuusikkona ylistysmusiikin saralla. Syksyllä 2022 mukaan tuli koulutyöntekijän tehtäviä osa-aikaisesti.
Johannalle vastapainona reissutyölle on metsän hiljaisuus ja mahdollisesti oman musiikin kanssa puuhastelu.

Eero Haarala aloitti jo alkuvuodesta Keski-Suomen koulupastorina. Aiemmin alueella työtä tehnyt Riksu Siltala siirtyi nuorisopastorin tehtäviin. Eerolla on paljon kokemusta koulutyöstä, sillä Pohjanmaalla asuessaan hän vieraili kouluilla sekä toimi koulutyöstä vastaavan yhdistyksen puheenjohtajana. Eero harrastaa musiikkia, valokuvausta, kokkaamista, lukemista ja kaikkea puuhaa järvenrantatalossaan.

Teemu Hynynen aloitti Pohjanmaan pohjoisen osan koulupastorina syyskuun alussa. Raino Ojala siirtyi pitkän tauon jälkeen takaisin poliisin ammattiin, vähintään loppuvuoden ajaksi.
Teemu ja asustelee Oulussa. Vapaa-ajallaan hän tykkää harrastaa erityisesti sählyä ja kaikenlaisia pallopelejä sekä musiikkia sen eri muodoissaan.

Saara Ojala aloitti vuoden alussa Kainuun ja Koillismaan uutena koulupastorina. Kajjaanissa majaansa pitävä Saara on iloinen luonnonlapsi, joka tykkää liikkua myös luonnossa.

Lauri Kaivosoja on Varsinais-Suomen koulutyön yhteyshenkilö. Laurin näkynä on lisätä koulutyötä alueellaan. Traktorin ratti on Laurille tuttu paikka, jossa hän saa käydä läpi ajatuksiaan, samalla maatilaansa hoitaessaan. 

Uusi kotimainen lastenelokuva koulujen käytettävissä

Imagery Finlandin tuottamassa JP ja murtovaras – lastenseikkailuelokuvassa Sallikkalan kuntaa piinaa sarja murtovarkauksia, ja luvattomalle yöseikkailulle lähtenyt lapsikolmikko luulee nähneensä varkaan itse teossa. Ollin, Rutun ja Minnin kesäloma saa aivan uuden käänteen, sillä heidän on perustettava salapoliisitoimisto ja ratkaistava juttu — jos vanhemmat saisivat tietää, luvassa olisi loppukesäksi ainakin ”kaverikielto, pelikielto, karkkikielto ja puhelinkielto”.
Elokuva soveltuu parhaiten alakouluikäisille (erityisesti 1-4-vuosiluokille) ja sen ikäraja on 7 vuotta. Leffan kesto on 64 minuuttia.

Elokuvan kristilliset teemat ja uskonnonopetuksen tavoitteet

JP ja murtovaras -elokuva perustuu Tytti Salon kirjoittamaan samannimiseen lastenromaaniin (Päivä, 2019). Kyse on hauskasta lastendekkarista, joka sisältää paljon hersyvää huumoria ja jännitystä. Jännittävissä tilanteissa lapsikolmikko Olli, Ruttu ja Minni laittavat käytäntöön seurakunnan kesäleirillä oppimaansa ja rukoilevat Jeesukselta apua. Näin elokuvassa käsitellään lapsenmielisesti myös kristillisiä teemoja, kuten uskoa ja rukousta.
Elokuva on eräänlainen katsaus kristinuskon vaikutuspiirissä kasvaneiden lasten elämään ja heidän kristillisiin tapoihinsa. Sen avulla oppilaat pääsevät siis näkemään, miten kristinusko näkyy monen suomalaisen lapsen elämässä nykypäivänä. Se myös tarjoaa oivia teemoja keskusteltavaksi uskontotunnilla. JP ja murtovaras – elokuvan voidaankin katsoa tukevan opetussuunnitelman uskonnonopetukselle asettamien tavoitteiden saavuttamista.

Kuinka elokuvaa voi hyödyntää käytännössä?

Elokuvaa saa vapaasti ja ilmaiseksi näyttää koulujen ja seurakuntien järjestämillä oppitunneilla ja tilaisuuksissa 23.11.2021 alkaen. Koulujen ja seurakuntien työntekijät saavat elokuvan katselulinkin nettisivujen jpjamurtovaras.fi kautta. Leffan voi halutessa katsoa ensin läpi ennen kuin päättää, haluaako sitä näyttää lapsille. Elokuvan voi näyttää esim. seuraavilla tavoilla: 1) luokkahuoneessa, 2) elokuvateatterissa – näytöksen voi tilata Koulukinolta (koulukino.fi, näytökset maksullisia) tai 3) yhteistyössä paikallisen seurakunnan kanssa näytökselle parhaiten sopivassa tilassa.

Lisätietoja:
Tuottaja Samuel Grönholm
050 5164590
samuel@imagery.fi
jpjamurtovaras.fi

Fida Webinaari

Webinaari - Nuoret vaikuttajina Suomessa ja maailmalla

Fidan globaalikasvatus järjestää yhdessä Koulupalvelun kanssa tiistaina 1.12.2020 klo 9:15-10:15 yläkoululaisille suunnatun webinaarin teemalla Nuoret vaikuttajina Suomessa ja maailmalla.

Voit ilmoittaa luokkasi seuraamaan webinaaria täällä.

Webinaarissa pohditaan, mitä vaikuttaminen on, mikä meihin vaikuttaa ja miten me voimme vaikuttaa asioihin ympärillämme. Webinaari tukee perusopetuksen opetussuunnitelman luokkien 7–9 laaja-alaisen osaamisen kokonaisuutta Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen.

Fidan ja Koulupalvelun kanssa webinaaria tekemässä on oppilaita kolmesta eri koulusta, ja videon välityksellä kuullaan myös tansanialaisten nuorten kokemuksia vaikuttamisesta.

Kun ilmoitat luokkasi webinaariin, sinulle toimitetaan linkki ja salasana, joiden avulla pääset seuraamaan suoraa lähetystä netissä. Osallistuminen on helppoa, sillä toimittamamme salasanan lisäksi ei tarvita erillisiä sovelluksia tai kirjautumista, vaan sivu avautuu nettiselaimeen. Suosittelemme, että opettaja avaa sivun omalta tietokoneeltaan ja se heijastetaan luokan älytaululle tai valkokankaalle.

Lue lisää ja ilmoita luokkasi mukaan Fidan historian ensimmäiseen koululaiswebinaariin!

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteys: globaalikasvatus@fida.fi tai globaalikasvatuksen koordinaattori Iina Mattila, puh. 050 433 4174.

Riksu Siltala Keski-Suomen toiseksi koulupastoriksi

Riikka Siltala, tuttavallisesti Riksu, aloitti tammikuussa 2020 Keski-Suomen toisena puoliaikaisena koulupastorina. Riikan toimialue käsittää noin 200 oppilaitosta eskareista lukioihin ja hän hoitaa aluetta yhdessä työparinsa Anniina Jakosen kanssa. Riikka siirtyi koulupastorin tehtäviin Jyväskylän Vapaaseurakunnasta, jossa hän toimi noin 9 vuotta palkattuna varhaisnuorisotyöntekijänä. Koulutukseltaan Riikka on tilasomistaja-visualisti sekä lastenohjaaja.

Ruokaturvapeli nyt tulostettavissa!

Fida tuottaa globaalikasvatusmateriaaleja koulujen ja seurakuntien käyttöön. Materiaalit on tuotettu Ulkoministeriön tuella. Globaalikasvatushanke on osa Fidan kehitysyhteistyöohjelmaa ja toteutetaan kouluissa yhdessä Koulupalvelun kanssa.

Fidan lautapelit ovat elämyksellinen tapa oppia globaalista ruuantuotannosta, ilmastonmuutoksesta ja yksilön vastuusta sekä koulutuksen merkityksestä.

Tulosta Ruokaturvapeli yläkoululaisille ja lukiolaisille tästä linkistä.

Epäreilupelin tilaukset sähköpostitse: globaalikasvatus@fida.fi

Base rukousvälkkä -projekti

Koulupalvelu on mukana syyskuussa 2019 käynnistettävässä Base rukousvälkkä -projektissa. Base rukousvälkkä tukee nuoria aloittamaan yhteiskristillisen rukousvälitunnin koulullaan. Tähän liittyy mediailme, julisteet, someryhmät ja Suomen kattava Base verkosto. Lisäksi Base tarjoaa mediapankin nuorten hyödynnettäväksi.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!

Merja Mäkinen Satakunnan koulupastoriksi

Merja Mäkinen aloitti Satakunnan koulupastorina 1.8.2019. Merjan työalue käsittää noin 80 ala- ja yläkoulua sekä lukiota Satakunnan alueella. Tehtävää hoiti aiemmin Kirsti Männistö.

Merja on ollut mukana Satakunnan seurakuntien koulutyössä vuodesta 2006 alkaen vapaaehtoisena. Koulutukseltaan Merja on lastenhoitaja, terveydenhoitaja ja teologian maisteri.

Kansainvälisyys -teemapäiväkiertue

Koulupalvelu ja Fida järjestivät viime syksynä toista kertaa lähes koko Suomen kattavan kiertueen. Kiertue tarjosi kouluille ainutlaatuisia toimintapäiviä kansainvälisyys-teemalla.

Kiertue starttaa taas syyskuussa, viikoilla 37 ja 38.

Alueelliset helluntaiseurakuntien koulutyöntekijät ja suuri vapaaehtoisten tiimi kiertävät kymmenkunta koulua kahden viikon aikana.

Toimintapäivä on rakennettu tukemaan koulujen opetussuunnitelmaa. Päivä sisältää joukkueviestejä ja haastekilpailuja, koululaisten muotinäytöksiä, musiikkiesityksiä, kyläpelin ja Epäreilun pelin pelaamista, arvokasvatusta ja paljon muuta.

Kuvia lukuvuoden varrelta

Näyttökuva 2019-8-28 kello 14.31.32

Tue koulutyötä

Helluntaiseurakuntien Koulupalvelu toimii Hyvä Sanoma ry:n alaisuudessa. Työ on mahdollista lahjoitusten avulla.
Voit tukea koulutyötä Hyvä Sanoma ry:n kautta.